Zöldellő

Green is the new black

Hogyan legyünk zöldebbek az irodában

coffee-smartphone-desk-pen2.jpgSokan életünk nagy részét az irodában töltjük, így ha környezettudatosan szeretnénk élni, munkánk során is érdemes odafigyelnünk pár dologra. Irodazöldítési tippek következnek.

 

Világítsunk okosan

Az irodákban a nap nagy részében, vagy akár egész nap mesterséges megvilágítás biztosítja a fényt. Nem mindegy tehát, hogy milyen fényforrásokat használunk. A leggyakrabban használt, környezetre káros anyagokat tartalmazó hagyományos lámpákat érdemes LED fényforrásokra cserélni, melyek kevésbé károsak a környezetre, és akár 80%-kal kevesebb energiát fogyasztanak. Beruházási költségük ugyan nagyobb hagyományos társaiknál, de mivel sokat vannak használva, hosszú élettartamuk miatt bizony behozzák árukat.

Ne papírozzunk

Bár vannak munkafolyamatok, amelyekhez nélkülözhetetlen a papírhasználat, de sokszor elvégezhetjük munkákat papírok nélkül is. Ha mindenképpen papírt kell használnunk, az legyen újrahasznosított. Megbeszélésekre vigyük magunkkal laptopunkat, tablet-ünket és jegyzeteljünk abba, ne nyomtassuk ki feleslegesen dokumentumainkat, használjuk digitális példányokat, ezzel is megkönnyítve és meggyorsítva a munkát. A vállalati szabályozó dokumentumokat használjuk digitális formában, mindenki számára elérhető módon.

Újrahasznosítás

Bár egyértelműnek tűnik, de meglepő módon az irodai dolgozók 36%-a nem törekszik a papírhulladék újrahasznosítására. Nevezzünk ki az asztalunkon vagy annak közelében egy dobozt papírgyűjtőnek, melybe nap közben a papírhulladékot dobjuk, és a nap végén elvisszük a központi papírgyűjtőbe. Remélem azt már felesleges is hangsúlyozni, hogy az egyoldalasan nyomtatott papírok hátoldalát használjuk jegyzetelésre, vagy egyszerűen készíthetünk belőlük jegyzetfüzetet is az alábbi módon:

Aludni is kell!

Legalábbis ami a használaton kívüli monitorokat és laptopokat illeti. Nem is gondolnánk, de azzal, hogy 5 perc után „aludni küldjük” számítógépünket, rengeteg energiát spórolhatunk, ugyanis a felhasznált energia nagy hányada a monitor működésére fordítódik. A munka befejeztével pedig kapcsoljuk ki és húzzuk ki az áramforrásból eszközeinket, biztosítva ezzel, hogy tényleg nem fogyasztanak feleslegesen energiát.

Legyünk online

Mióta olyan csodálatos technikai vívmányok állnak rendelkezésünkre, mint a videokonferencia, nem is szükséges személyesen ott lennünk egy megbeszélésen, így redukálhatjuk az utazással járó szén kibocsátást is. A vállalati tréningeket és továbbképzéseket pedig lebonyolíthatjuk online, megspórolva rengeteg pénzt és energiát.

Home office

Egyre több munkáltató felismerte, hogy a munkavállalóknak nem feltétlenül szükséges fizikailag is jelen lenniük a munkahelyükön, mivel feladataikat számítógépükön bárhol el tudják végezni. Ezzel nem csak költséget, de energiát is megtakaríthatunk munkánk során.

Levegőtisztítás növényekkel

Érdemes zöldíteni irodánkat élő növényekkel, mert képesek megszabadítani irodánk levegőjét a portól és a mikroorganizmusoktól. Emellett javítják a közérzetet, ezáltal pedig növelik a produktivitást is.

novenyek22.jpg

Forrás: Pinterest - BodyRock.TV

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldello.blog.hu/api/trackback/id/tr9012576505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.